* První poznatky z Lugana

11. February 2014, Jakub Horák. Categorized as Erasmus.


Odjel jsem na Erasmus do švýcarského městečka Lugano. Jedná se o malé městečko o cca 60 tisících obyvatel, stísněné mezi hory a jezero zvané taktéž Lugano. Mluví se zde italsky a do Milána se dá dostat za hodinu vlakem. Město žije především z turismu a finančnictví.

Kolej, na které jsem ubytovanLuganoý, vypadá jako hotel. Asi to bude tím, že v prvním patře trojpatrové budovy skutečně hotel je. Má tři hvězdičky a jmenuje se Ceresio. Kolej sdílím s hrstkou dalších zahraničních studentů nejrůznějších národností: je tu několik Španělů, němců, singaporek, Švédka, Finka, Slovinka, Slováci a mnoho Čechů. Doufal jsem, že tu nebude mnoho Čechů a bohužel jich je tu spoustu. Naštěstí budu ale budu mít na pokoji itala, takže aspoň neuslyším češtinu pořád. Mohl jsem skončit na pokoji s Čechem a to by bylo horší.

BréProstředí je tu krásné. Vše na dosah ruky. Snad jen je zvláštní to, že v neděli mají všechny obchody, kromě jednoho na nádraží zavřeno. Naštěstí nádraží je vzdálené jen 15 minut chůze. Švýcaři totiž rozhodli v referendu (wiki), že chtějí nechat obchody zavřené. Lidé v neděli odpočívají. Stejně tak se tu nenajde obchod otevřený po osmé hodině. Přijde mi to jako pražákovi nezvyklé, vzhledem k tomu, že v Praze má každá vietnamská večerka otevřeno nejméně do 9 hodin.

Celý minulý týden pršelo, hezky bylo pouze ve čtvrtek a v neděli. Ve čtvrtek jsme měli tour po městě a mohl jsem vyfotit první fotku města a jezera Lugana. V neděli jsme pak vyrazili na Monte Bré, místní kopec tyčící se nad jezerem Lugano. Z něj pak pochází druhá fotka.



Backlink

Leave comment