* Nově ZEE.cz™

23. September 2008, Jakub Horák. Categorized as Unassigned.


Pravidelně jednou za rok, vždycky ke konci na přelomu srpna a září, dostávám zálusk na novou doménu. Při výběru koukám na to, aby doménové jméno mělo určitý potenciál značky. Předloni jsem zaregistroval bloog.cz. Už si nepamatuji, jestli to bylo před nápadem naprogramovat RSS agregátor nebo po něm, ale doména “bloog” byla pro ten účel dle mého názoru ideální. Loni jsem za pomoci důmyslného programu objevil pár domén, které se mi zdály cenné. Kritéria byla jasná – hledal jsem cosi krátkého a srozumitelného, aby se to rychle psalo do řádku s adresou a také aby se to dobře pamatovalo. Moje chytrá utilitka mi přes noc vyplivla seznam pěkných domén, z nichž jsem uvažoval o koupi domén dyne.cz a/nebo kul.cz. Nakonec jsem se k jejich registraci neodhodlal. Dneska jsou už obě registrované, na dyne.cz je jakýsi inzertní server a kul.cz je na prodej s redirectem na eshop se zbožím z Nepálu.

Letos se situace změnila mimo jiné tím, že registrace české domény stojí místo 450 zhruba 270 korun. Také jsem si založil tenhle blog a začalo mi vadit, že vždy, když mám do profilu vyplnit web, rozhoduji se mezi bloog.cz, což ovšem není můj osobní web, nebo horec.bloog.cz, což je zase adresa, která nevypadá příliš profesionálně. Hledal jsem tedy doménu, která by splňovala moje nároky jak z hlediska eventuální prodejnosti, tak s tím, že ji využiji k vlastní prezentaci. Bohužel, letos už jsou WHOIS servery vybavené omezeními, které můj prográmek blokují. Musel jsem tedy testovat napůl ručně. Napůl proto, že jsem si napsal jiný prográmek, který mi přednášel nápady na domény a já z nich testoval ty, které jsem uznal za vhodné.

Kromě evidentního úlovku zee.cz jsem přemýšlel nad yay.cz. Yay je sice lepší v tom, že je to slovo, má nepochybně i lepší statistiky hledanosti, ale vadí mi na něm jeho význam citoslovce. Jako perličku jsem objevil taky to, že “yay” je v USA výraz pro kokain. Schválně, jestli si doménu někdo do příštího roku koupí 🙂



2 Responses to “Nově ZEE.cz™”

  1. Martin Says:

    Zee. Má to docela šmrnc.

    A okamžitě se nabízí jako slovní hříčka udělat z toho “eZee”…

  2. Hořec Says:

    eZee zní dobře. Je to bezva nápad na subdoménu e.zee.cz 😉

Backlink

Leave comment