* Catching up

2. December 2008, Jakub Horák. Categorized as Unassigned.


Od publikování posledního příspěvku už uběhly 2 měsíce, což je docela dlouhá doba. Bohužel s nástupem do školy se radikálně změnil můj časový plán a ubylo chvil na programování pro zábavu. Dneska se ve škole konal Den otevřených dveří, díky němuž nám náhodou odpadla odpolední přednáška. Rozpadla se nám i úterní pivní seance, a tak jsem si vzpomněl na svůj blog 😉 Škola sice žere ohromnou porci času, na druhou stranu ale s postupujícím studiem teorie programování cítím, že kvalita mnou psaných algoritmů roste, a to mě skutečně těší. Tento přímý důsledek studia mi dodává motivaci k překonání všech ostatních šílených předmětů, ze kterých budu muset v lednu skládat zkoušku.

A cože to dělám, když zrovna nepracuji nebo nejsem ve škole? Kromě občasných prací na novém Bloogu píšu PHP třídu pro posílání zpráv přes XMPP. Musím říct, že možnosti tohoto protokolu mě značně překvapily. Doteď mi není zcela jasné, proč se tenhle stavový protokol používá ve větší míře pouze pro kecálky. Místo toho, abych brouzal webem, kdykoli chci zjistit nové informace, by mi stačilo použít malého a efektivního speciálního klienta. Kámen úrazu takového přístupu spočívá zřejmě v tom, jak donutit uživatele, aby si stáhnul, nainstaloval a používal klienta, když na webu může cokoliv snadno ovládat pomocí okna prohlížeče.

Tu třídu na posílání zpráv (momentálně ve stavu \alpha verze) chci použít k usnadnění administrace Bloogu - nechám si totiž pravidelně posílat na Jabber zprávy o přírůstcích do databáze. Díky tomu budu moci administrovat portál pouze v případě potřeby. Zároveň se zrychlí odezva mých administračních kroků, která je nyní kvůli mé lenosti vcelku bídná.

Dále se chystám na jeden zvláštní projekt, který potřebuji do školy - zápočtový program. Zadání už jsem si vybral. Budu programovat úlohu

Pretty printer

zdrojový text v Pascalu převede do HTML s tím, že
- zvýrazní klíčová slova
- rozdělí do řádek
- odsadí vnořené příkazy

Výběr jazyků máme omezený na Pascal a C#, což je snad nejhorší výběr, jaký jsem si mohl přát. O víkendu jsem měl tu čest se seznámit s MS Visual Studiem a musím podotknout, že se mi v C# a .NETu pracovalo vskutku příjemně. C# přebírá to, co je dobré z Javy, C++ i Pascalu. .NET pak doplňuje knihovny pro usnadnění práce. Škoda jen, že kvůli “skvělé” politice jeho tvůrce, Microsoftu, není .NET nativně podporován jinde než na XPčkách a ve Vistě. Můj odpor k prehistorickému Pascalu ale překoná i nepohodlí plynoucí z občasného nabootování Windows.

Ačkoliv se jedná o projekt menších rozměrů, věřím, že má smysl. Vstup bude sice v Pascalu, ale nebude velký problém změnit pár podmínek a umožnit vstup v rozumnějším jazyce.



Backlink

Leave comment